ključne riječi: TRITOP, osiguranje kvalitete, prototipovi i alati, obrada limova

Osiguranje kvalitete okretnih postolja vagona

 

Prenosni fotogrametrijski sustav TRITOP optički je trokoordinatni mjerni uređaj. Njime se brzo i precizno provode različita zahtjevna mjerenja i to direktno u proizvodnoj hali ili na terenu. TRITOP-om smo do sada uspješno riješili velik broj mjernih zadataka koji na druge načine, npr. taktilnim ili geodetskim metodama, nije bilo moguće efikasno provesti.

U tvornici Gredelj u Zagrebu pokrenuta je proizvodnja okretnih postolja za vagone. Kako bi se osigurala visoka kvaliteta ovih zavarenih konstrukcija veličine oko 3x4 metra te postigla prihvatljiva cijena i kratki rokovi isporuke, korištene su moderne tehnologije poput robotskog zavarivanja.

Mjernim sustavom TRITOP kontrolirani su svi koraci proizvodnog procesa, od ulazne kontrole poluproizvoda, preko namještavanja naprava za zavarivanje, do uhodavanja proizvodnje i završne kontrole geometrije svakog postolja iz serije. Kompletna je obrada rezultata uključivši i izradu mjernog izvještaja automatizirana, tako da je za svako pojedino postolje brzo i pouzdano izrađivan mjerni protokol o ispunjavanju propisanih tolerancija.

Visokom mjernom točnošću, fleksibilnošću i lakoćom korištenja TRITOP je omogućio postizanje tražene kvalitete proizvoda i njeno osiguranje u serijskoj proizvodnji.

 

Osiguranje i kontrola kvalitete proizvoda: okretna postolja vagona
 
topomatika logo