Zatražite prezentaciju: info@topomatika.rs

 

ključne riječi: ATOS, TRITOP, 3D vizualizacija , umjetnost

3D digitalizacija antičkog brončanog kipa Lošinjski Apoksiomen

 

Iz podmorja u blizini otoka Lošinja izronjena je, 1999. godine, antička brončana skulptura športaša koji nakon natjecanja sa sebe struže ulje i prašinu, poznata pod nazivom Apoksiomen. U cilju arhiviranja i praćenja procesa restauracije ovog izuzetnog primjerka svjetske kulturne baštine, tijekom 2002. i 2003. godine Topomatika d.o.o provodila je u Hrvatskom restauratorskom zavodu optička određivanja kompletnog trodimenzionalnog oblika skulpture.

Ljepota forme i bogatstvo detalja skulpture mogu se djelomično zabilježiti iscrpnom fotodokumentacijom i crtežima, no oni pružaju samo dvodimenzionalni prikaz. Precizno bilježenje oblika skulpture moguće je jedino ako se trodimenzionalnom digitalizacijom odredi položaj izuzetno velikoga broja točaka s njezine površine. Na taj način dobiva se vjerna kompjutorska kopija skulpture te se omogućuje detaljno arhiviranje, različite analize i računarske prezentacije, praćenje promjena oblika tijekom vremena, izrada kopija skulpture ili optimalnih ležišta za njezin transport itd.

Mjerni sustavi ATOS i TRITOP pokazali su se izuzetno prikladnima za trodimenzionalnu digitalizaciju skulptura. Budući da se rezultat dobiva bezkontaktnim putem, sigurnost skulptura nije ugrožena.

Cijeli članak: 3D digitalizacija skulpture Apoksiomen

Kulturna baština: 3D digitalizacija kipa Lošinjski Apoksiomen
 
topomatika logo