ključne riječi: ATOS, GEOMAGIC, reverzibilno inženjerstvo, alatničarstvo, polimeri, ljevarstvo

Reverzibilno inženjerstvo: od fizičkog modela do CAD podataka

Razvoj novih proizvoda ili alata temelji se često na već postojećim proizvodima ili fizičkim modelima. Njih treba rekonstruirati u nekom od CAD sustava, kako bi se dobio računalni model prikladan za daljnje projektiranje, izradu alata i pripremu proizvodnje. Taj postupak naziva se reverzibilno inženjerstvo (reverse engineering) jer se iz postojećeg objekta izvodi tehnička dokumentacija, umjesto da se na temelju nacrta izrađuje proizvod.

Današnji su proizvodi iz funkcionalnih, estetskih i ergonomskih razloga većinom vrlo složena oblika. Takve slobodno definirane (zakrivljene) površine mogu se precizno rekonstruirati jedino na temelju velikog broja mjernih točaka, a njih je klasičnim mjernim metodama vrlo teško ili nemoguće izmjeriti u dovoljnome broju.

Optički sustavi za trodimenzionalnu digitalizaciju ATOS njemačkog proizvođača GOM mbH određuju u kratkom vremenu velik broj mjernih točaka s površine objekta koji treba biti rekonstruiran. Ovakav detaljan mjerni rezultat omogućuje vrlo preciznu i brzu računalnu rekonstrukciju oblika, pa tako skraćuje vrijeme razvoja i povećava kvalitetu proizvoda.

Cijeli članak: Reverzibilno inženjerstvo (na hrvatskom) >>

Reverzibilno inženjerstvo - CAD model skulpture poljubac
 
topomatika logo