3D digitalizacija antičke skulpture Apoksiomen

Iz mora u blizini ostrva Lošinja izvađena je,1999. godine antička bronzana skulptura sportiste koji nakon takmičenja sa sebe struže ulje i prašinu, poznata pod nazivom Apoksiomen. U cilju arhiviranja i praćenja procesa restauracije ovog izuzetnog primerka svetske kulturne baštine, tokom 2002. i 2003. godine Topomatika d.o.o sprovodila je u Hrvatskom restauratorskom zavodu optička određivanja kompletnog trodimenzionalnog oblika skulpture.

Lepota forme i bogatstvo detalja skulpture mogu se delimično zabeležiti iscrpnom fotodokumentacijom i crtežima, mada oni pružaju samo dvodimenzionalni prikaz. Precizno beleženje oblika skulpture moguće je jedino ako se trodimenzionalnom digitalizacijom odredi položaj izuzetno velikog broja tačaka s njene površine. Na taj način dobija se verna digitalna kopija skulpture i omogućava se detaljno arhiviranje, različite analize i računarske prezentacije, praćenje promena oblika tokom vremena, izrada kopija skulpture ili optimalnih ležišta za njen transport itd.

Merni sistemi ATOS i TRITOP pokazali su se kao izuzetno prikladni za 3D  digitalizaciju skulptura. S obzirom na to da se rezultat dobija beskontaktnim putem, bezbednost skulptura nije ugrožena.

rezultat digitalizacije Apoksiomena