3D merenje u proizvodnji delova od plastike

Braun je uveo GOM optičke 3D merne sisteme u kontrolu kvaliteta svojih proizvoda od plastike. ATOS 3D skener s GOM Inspect programskim paketom  sada se koristi za automatsko merenje i ispitivanje plastičnih delova pri standardizovanoj kontroli prvih izrađenih proizvoda i postupcima kontrole u pripremi proizvodnje.

Dizajn Braunovih proizvoda poznatih brendova, kao što su Gillette i Oral-B osvojio je brojne nagrade. Ranije se bazirao na geometrijskim primitivima, ali su ih postupno zamenile površine slobodnih oblika. Ipak, osnova relevantnih planova kontrole još uvek su dvodimenzionalni tehnički crteži pa je kontrola kvaliteta zahtevna i naporna, a kontrola potpunih površina nije bila moguća. Zato je Braun počeo sa korišćenjem optičkih 3D mernih sistema. Kontrola probnih uzoraka sada traje znatno kraće.

ATOS beleži celu površinu objekta, a ne samo pojedinačne tačke. Odstupanja od CAD podataka su istaknuta u boji i jasno prikazuju korektivne mere u lako razumljivim mernim izveštajima. Optičko 3D merenje daje mnogo više informacija nego prethodne metode – svaki deo je digitalizovan i prikazan u potpunosti.

Pomoću besplatnog GOM Inspect programskog paketa svi rezultati merenja mogu se razmenjivati i analizirati istovremeno u svim proizvodnim jedinicama kompanije.

3D merna tehnologija obezbeđuje preciznost dizajna svih površina slobodnih oblika, specifično prilagođavanje dimenzije tokom procesa galvanizacije i kontrolu dimenzija svih proizvoda, kao i jednostavnije tehničke crteže i merne izveštaje. Koristi se i za specifične korekcije alata i kalupa.

Inspekcija plastičnih proizvoda