Američka livnica Bradken uvodi optičku mernu tehniku

Konvencionalni pristup merenju oblika i dimenzija odlivaka pomoću kontaktnih mernih sistema ima svoja ograničenja, stoga u američkoj livnici čeličnih legura Bradken uvode optičku 3D mernu tehniku za brže izvođenje kontrole, postizanje tolerancija i smanjenje opsega dorada.

Livnica Bradken u Takomi ima dugu tradiciju, još od 1899. godine kada je osnovana pod imenom Atlas zbog proizvodnje odlivaka od gvožđa za potrebe skladištenja drva na severozapadu Sjedinjenih Država. Danas proizvodi odlivke za energetiku i druge industrije: komponente turbina, pumpi, ventila, kompresora i generatora za hidroelektrane neto mase do 25 metričkih tona.
Kontrola dimenzija i oblika takvih komponenti pomoću konvencionalnih koordinatnih mernih mašina sa zglobnim rukama nekad je trajala i više nedelja, stoga su odlučili da nabave efikasniji, prilagodljiviji i pouzdaniji 3D merni sistem za velike i zahtevne odlivke. U opsežnom postupku izbora, ispitali su različite merne sisteme. Bradken se konačno odlučio za optički 3D skener ATOS Triple Scan koji je opremljen mernim kamerama visoke rezolucije – do 12 miliona tačaka. ATOS je u osam sati uspeo tačno da skenira odlivke unutar zahtevanih tolerancija i da pripremi opširnu analizu čitavog odlivka.

Bradken primenjuje i mobilni fotogrametrijski sistem TRITOP za poboljšanje dimenzijske tačnosti velikih odlivaka i sklopova, kao što su kućišta turbina.

Uvođenjem GOM mernih rešenja osetno je smanjen opseg dorade i ubrzan proizvodni proces.

Bradken ljevaonica - skeniranje sustavom ATOS
Bradken ljevaonica - rezultat 3D mjerenja