Rekonstrukcija jedrenjaka gajete

Izrada drvenog broda je zahtevan posao, a uspeh uveliko zavisi od veština majstora. U tradicionalnoj brodogradnji uobičajena metoda je bila kopiranje gotovog „dobro pogođenog” broda pomoću šablona, što je vrlo težak i dugotrajan postupak. Primenom modernih računarskih metoda, ovaj proces se može znatno ubrzati.

Da bi omogućila izradu verne kopije drvene gajete na brodogradilištu u Nerezinama, Topomatika d.o.o. sprovela je trodimenzionalno određivanje njenog oblika fotogrametrijskim sistemom TRITOP. Merne tačke postavljene na trupu gajete snimljene su pomoću profesionalnog digitalnog fotoaparata. TRITOP izračunava njihov prostorni položaj i tako omogućava trodimenzionalnu računarsku rekonstrukciju postojećeg trupa. Nakon željenih modifikacija trup nove gajete u potpunosti je oblikovno definisan.

Računarsko konstruiranje je brže, fleksibilnije i preciznije od klasične metode kopiranja pomoću šablona. Potrebna merenja lako se izvode korišćenjem TRITOP-a zbog njegove visoke merne tačnosti, portabilnosti i jednostavnosti korišćenja. Osim za kopiranje, TRITOP je u brodogradnji posebno koristan za određivanje zatečenog, odnosno izvedenog stanja broda prilikom popravke ili nadogradnje.

 

rekonstrukcija gajete | Topomatika
rekonstrukcija gajete | Topomatika