Rekonstrukcija jedrenjaka gajete

Izrada drvenog broda je zahtevan posao, a uspeh uveliko zavisi od majstorovih veština. U tradicionalnoj brodogradnji uobičajena metoda je bila kopiranje gotovog „dobro pogođenog” broda pomoću šablona, što je vrlo težak i dugotrajan postupak. Primenom modernih računarskih metoda, ovaj proces se može znatno ubrzati.

Da bi omogućila izradu verne kopije drvene gajete u brodogradilištu u Nerezinama, Topomatika d.o.o. sprovela je trodimenzionalno određivanje njenog oblika fotogrametrijskim sistemom TRITOP. Merne oznake postavljene po trupu gajete snimljene su pomoću profesionalnog digitalnog fotoaparata. TRITOP izračunava njihov prostorni položaj i tako omogućava trodimenzionalnu računarsku rekonstrukciju postojećeg trupa. Nakon željenih modifikacija trup nove gajete u potpunosti je definisan.

Računarsko konstruiranje je brže, fleksibilnije i preciznije od klasične metode kopiranja pomoću šablona. Potrebna merenja lako se sprovode pomoću TRITOP-a zbog njegove visoke merne tačnosti, prenosivosti i lakoće korišćenja. Osim za kopiranje, TRITOP je u brodogradnji posebno koristan za određivanje zatečenog stanja broda prilikom popravke ili nadogradnje.

rekonstrukcija gajete | Topomatika
rekonstrukcija gajete | Topomatika