Geomagic Freeform i Freeform Plus

Geomagic Freeform

Geomagic Freeform je skup višenamenskih rešenja za brzo 3D modelovanje predmeta slobodnih formi koji uključuju mnogo detalja i organskih oblika, kao što su igračke, figurice, medicinski implantati, umetnička dela, skulpture, replike i sl.

Ovaj programski paket nudi brz i ekonomičan način stvaranja originalnih modela ili izmenu i uređivanje postojećih skeniranih podataka, za potrebe brze proizvodnje konačnih komada ili prototipa, ali i dimenzijsku kontrolu, kao i uvoz poligonizovanih podataka za referenciranje i modelovanje. Freeform Plus proširuje mogućnosti programskog paketa naprednim funkcijama kao što su izrada, analiza i priprema kalupa što krajnjem korisniku pomaže u izbegavanju skupih grešaka u proizvodnji pravovremenim prilagođavanjem modela i/ili kalupa već u ranoj fazi modelovanja.

Geomagic Freeform koristi virtuelnu glinu koja omogućava neuporedivu slobodu kreiranja i brzo 3D modelovanje kompleksnih, detaljno oblikovanih modela. Dodatna prednost je mogućnost Freeform sistema da iskoristi prednosti Phantom R haptičke ruke – 3D interfejsa sa stvarnom taktilnom povratnom spregom, povratnom silom između korisnika i virtuelnog objekta. Korisnici na ovaj način mogu raditi u 3D svetu brže nego ikada pre, budući da koriste osećaj dodira za modelovanje virtuelne gline upravo kao da rade s pravom glinom.

Modelovanje, oblikovanje i obrada virtuelne gline

Jednostavno i brzo konstruiranje složenih oblika kao kod rada s klasičnom glinom. Rezbarenje i oblikovanje gline u virtuelnom prostoru pomoću širokog raspona alata, uključujući britve, noževe, strugače… Dostupni su razni alati za poravnavanje i oblikovanje, izvlačenje, brazdanje, klesanje i deformisanje gline bez ograničenja, kao i celi niz alata za selekciju i premeštanje koji omogućavaju repozicioniranje, poravnanje i odvajanje oblika.

NURBS mogućnosti

Kreiranje i rad s NURBS solidima i površinama uz alate koji inače čine sastavni dio CAD okruženja, kao što su rezanje, preslikavanje i krpljenje (patch), kao i loft, spin, sweep i drugi. Oblikovanje „solid” formi, njihova korekcija za vreme rada, kao i logičke operacije zbrajanja, razlike, preseka… Dodate su i automatizovane funkcije obrade površina integracijom dela funkcija iz programskog paketa Geomagic Wrap.

2D skiciranje

Unutar programa Geomagic Freeform moguće je 2D skiciranje raznim „slobodnim” alatima, kao što su olovka ili freehand, ali i krivama kroz kontrolne tačke i osnovnim 2D oblicima, kao što su linije, lukovi, krugovi i slično.

Mesh funkcije, bojenje i renderovanje

Freeform omogućava uvoz mreža i pretvaranje u virtuelnu glinu, kao i uređivanje podataka korišćenjem niza alata za krpljenje, deformisanje i istezanje do željenog oblika. Bojenje vazdušnom četkicom, kao i uvoz i izvoz 2D i 3D industrijskih standardizovanih formata uključujući OBJ, STL, PLY, DXF, IGES krive i JPG.

Analiza i merenje

Merenje svojstava, kao što su površina, volumeni, gustina delova, preseci i debljina. Prikaz modela s izborom rezolucije za povećanje brzine obrade, kao i izbor između podesivih sekundarnih pregleda.

Dizajn i priprema za proizvodnju

Korišćenje niza alata za pripremu proizvodnje uključujući „undercut” prikaz, popravka nacrta, alati za razdvajanje linija i slično. Uvoz stereometrija iz drugih CAD sistema, kao i referenci za poređenje.

Izrada kalupa

Alati za kompletno dizajniranje kalupa upotrebljavaju direktno Vaš dizajn unutar Freeform Plus programa. Pomoću ovih alata možete podeliti mesh, korigovati segmente kriva, definisati umetke kalupa, kreirati odvajanje površina i pregledati i kreirati umetke jezgra i šupljina.

Poređenje Freeform i Freeform plus:

Funkcija: Freeform Freeform PLUS
Modelovanje zasnovano na vokselima
Ručna/automatska raspodela uzorka po površini
Izrada reljefa zasnovanog na bitmapama
Alati za obradu poligonske mreže
Sub D modelovanje i teksturisanje
Konverzija Sub D u NURBS površine da bi se dobili zatvoreni (watertight) modeli
Manipulacija zatvorenih NURBS tela i površina
Funkcije izrade popisa objekata
Funkcije analize i procene
Uvoz NURBS objekata u formatima IGES, PARASOLID, STEP
Uvoz poligonskih objekata u formatima STL, OBJ, PLY, ZCP
Uvoz 2D objekata u formatima AI, PDF, DXF, JPG, BMP, PSD

Video: Prikaz korišćenja alata Geomagic Freeform

Geomagic Freeform softver

Zatražite informacije ili prezentaciju, pošaljite nam upit ili svoj komentar!

3D System Authorized Partner logo